Ερευνήτρια Α
miriagou@pasteur.gr
210-6478811
Εργαστήριο Βακτηριολογίας του Ε.Ι.Π
Η Δρ. Βιβή Μυριαγκού είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Εργαστήριο Βακτηριολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ). Αποφοίτησε από το τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987. Απέκτησε διδακτορικό στη Μικροβιολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1997.
Το 2001 εντάχθηκε στο Εργαστήριο Βακτηριολογίας του ΕΙΠ και από το 2006 διορίστηκε Ερευνήτρια υπεύθυνη για τις δραστηριότητες του προγράμματος Αντοχής στα αντιβιοτικά. Το 2018 προήχθει Διευθύντρια Ερευνών στο ίδιο εργαστήριο Βακτηριολογίας του ΕΙΠ. Διαθέτει υψηλού επιπέδου εξειδίκευση και εμπειρία στη μελέτη των μηχανισμών αντοχής των βακτηρίων στα αντιβιοτικά σε βιοχημικό, μοριακό και γενετικό επίπεδο. Επίσης, δραστηριοποιείται στη διερεύνηση της παθογένειας των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά νοσοκομειακά παθογόνα, καθώς και στην αξιολόγηση της δραστικότητας νέων αντιμικροβιακών παραγόντων in vivo, με τη χρήση ζωικών προτύπων (τοπικής και συστηματικής λοίμωξης, murine thigh model& sepsis model).
Έχει 115 δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά που έχουν λάβει 4.501 αναφορές στη διεθνή βιβλιογραφία (h–index 33) (Scopus 11-01-2021).
Η πλήρης λίστα δημοσιεύσεων είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=miriagou&sort=date
Είναι μέλος της εκδοτικής ομάδας (editorial board) δύο διεθνών επιστημονικών περιοδικών καις σύμβουλος έκδοσης (reviewer) σε 40 διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Συμμετέχει ως αξιολογητής προγραμμάτων/προτάσεων του Institut Pasteur (IPP), του Welcome Trust, του Υπουργείου Υγείας της Τσεχίας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.
Από το 2010 είναι μέλος Ομάδων Εργασίας (Study Groups) και Eπιτροπών Eμπειρογνωμόνων (Expert Committees) Οργανισμών της ΕΕ [EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing) subcommittee, European Food Safety Authority(EFSA), European Commission DG Health and Consumers Standing Committee on the Food Chain and Animal Health (section: Biological Safety of the Food Chain), European Center for Disease Control (ECDC) – Network for Antimicrobial Resistance(AMR) EARS–Net, European Network on Carbapenemases] και του Υπουργείου Υγείας (Επιτροπή για τον Περιορισμό των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Αντίστασης στα Αντιβιοτικά, και Ομάδα Εργασίας στο θέμα «Στρατηγικές αντιμετώπισης μικροβιακής αντοχής και νοσοκομειακών λοιμώξεων»).
Από το 2019 διευθύνει το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γονοκόκκου του ΕΙΠ. Έχει οριστεί εμπειρογνώμονας (2019) για την διερεύνηση της μικροβιακής αντοχής του γονοκόκκου στην Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επιτήρησης της μικροβιακής αντοχής του γονοκόκκου Euro–GASP.